Radio info:

Maas en Mergelland is te ontvangen:
– In de ether: 107.2 FM
– Op de kabel: 87.5

 

RTV Maas en Mergelland verzorgd nieuws, sport, cultuur, en info over activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden.

———————————————————-

Radio
Radio is een medium om via een zendstation en met tussenkomst van een draad of draadloos via de lucht, berichten door te seinen naar afnemers door een ontvangststation. Het woord ‘radio’ is afgeleid van het Engelse woord radiotelegraphy, waarvan het eerste lid uit het Latijnse radius (straal) stamt. Anderen beweren echter dat het een samentrekking is van “Radiation And Detection In Order”.

Via een radiozender kunnen gesproken boodschappen en muziek naar luisteraars worden uitgezonden.
De geschiedenis van de radio begon in 1831 met de ontdekking van de inductie. In 1882 vond draadloze telegrafie door inductie plaats. Vijf jaar later ontdekte Hertz dat de werking van elektrische vonken op afstand is gebaseerd op een verschijnsel in de ethergolf. In 1897 was er voor het eerst sprake van een radiostation. In november van dat jaar werd het eerste Marconi-station van Guglielmo Marconi bij Wight aan de Engelse kust, opgestart.

Lokale omroep
Een lokale omroep is een publieke omroep die uitzendt voor een of meerdere gemeenten in Nederland en brengen programma’s op lokaal niveau om inwoners te informeren en amuseren. Veel publieke lokale omroepen zijn aangesloten bij de belangenorganisatie OLON, de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland.

Lokale omroepen zijn ontstaan vanuit de vele vrije radiozenders die in vele dorpen en steden vanaf het eind van de jaren zeventig actief waren. Ook de ontwikkeling van lokale kabelnetten (CAI) heeft de ontwikkeling van lokale omroep een impuls gegeven. In 1971 werd de opening van het kabelnet van de voormalige gemeente Melick en Herkenbosch live uitgezonden op dit kabelnet en daarmee werd de eerste aanzet gegeven voor de lokale omroep in Nederland. Naar aanleiding van dit initiatief en initiatieven in andere gemeenten werd er in 1974 een experimentele regeling van kracht. De omroep in Melick en Herkenbosch kreeg samen met de omroepen in Dronten, Goirle, Zoetermeer, Deventer en de Bijlmer 3 jaar de tijd zich te bewijzen.

Sinds het midden van de jaren 80 is het aantal lokale omroepen enorm gegroeid. Op dit moment zijn er rond de 300 publieke lokale omroepen. Sinds het eind van de jaren 80 mochten deze stations ook via de ether uitzenden en sinds enige jaren ook in FM stereo. Voorheen mochten deze stations uitsluitend uitzenden via het lokale kabelnet.