Mergelland Actief is hét sportprogramma van Maas en Mergelland. Het programma besteedt veel aandacht aan het amateurvoetbal uit onze regio. Elke week zijn diverse reporters op pad om de belangrijkste wedstrijden live te verslaan. Van de wedstrijden die niet live te beluisteren zijn worden de tussen-, rust- en eindstanden gemeld. Om 16:50 uur volgt een compleet overzicht van de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Natuurlijk wordt ook het betaalde voetbal op de voet gevolgd.

Ook de overige sporten die in de regio beoefend worden komen ruimschoots aan bod. Zo zijn handbal, tafeltennis, zaalvoetbal en hockey vaste items in de uitzending.

Daarnaast is Maas en Mergelland vaak live aanwezig bij grote sportevenementen in de regio. Ook heeft Mergelland Actief een eigen trofee, de Frans Heijnens Trofee. Deze wordt elk jaar door Mergelland Actief uitgereikt aan de topscorer binnen de Gemeente Eijsden-Margraten. De trofee is genoemd naar de in 2005 overleden presentator en verslaggever van Mergelland Actief, Frans Heijnens. In 2005 werd door RTv Mergelland de prijs voor het eerst uitgereikt aan de topscorer van de gemeente Margraten.

Het presentatieteam bestaat uit Ben Schols, Koen Bisscheroux , Guus Eggen, John Habets en Gerardo Dreessen. Technici zijn Ron van Loo en Bob Habets, deze worden verder ondersteund door de redactie: Floyd Huntjens en  het telefonistenteam bestaande uit Conny Deckers en Jeanny Schols. Mergelland actief is er elke zondag tussen 14:00 uur en 17:00 uur.